Feeds:
Posts
Comments

Posts Tagged ‘sound’

If you’ve upgraded your Ubuntu system to 13.10 and found that you no longer have any sound, you may have noticed in your sound preferences you now only have an audio device called “Dummy Output“. And you can’t change the device to your actual sound card, as it is no longer there (in KDE’s sound preferences, it will probably be listed as a device, yet will be greyed out, meaning you can’t select it). The problem isn’t your sound card, or needing new drivers for it, but a problem with ALSA – and hopefully will be easily fixed with the info in this article.

First, you need to check that your sound card is recognised by running this command in a terminal:

sudo aplay -l

It will then list the devices it finds (in the case of the following output, it finds the built-in audio [which is disabled in the BIOS] as well as the actual sound card I use):

**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC883 Analog [ALC883 Analog]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: Intel [HDA Intel], device 1: ALC883 Digital [ALC883 Digital]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 1: Audigy2 [SB Audigy 2 ZS [SB0360]], device 0: emu10k1 [ADC Capture/Standard PCM Playback]
card 1: Audigy2 [SB Audigy 2 ZS [SB0360]], device 2: emu10k1 efx [Multichannel Capture/PT Playback]
card 1: Audigy2 [SB Audigy 2 ZS [SB0360]], device 3: emu10k1 [Multichannel Playback]
card 1: Audigy2 [SB Audigy 2 ZS [SB0360]], device 4: p16v [p16v]

If you see something like that, then all should be well, but if you want to make sure, copy and paste this rather lengthy command into the terminal:

echo "Sound cards recognized by the system:"; lspci -nn | grep --color=none '\[04[80][13]\]'; echo "Sound cards recognized by ALSA:"; lspci -nn | grep '\[04[80][13]\]' | while read line; do lspci -nnk | grep -A 3 '\[04[80][13]\]' | grep -e 'Kernel modules: ..*' -e '\[04[80][13]\]' | grep --color=none -F "$line"; done; echo "Sound cards recognized by ALSA, and activated:"; lspci -nn | grep '\[04[80][13]\]' | while read line; do lspci -nnk | grep -A 3 '\[04[80][13]\]' | grep -e 'Kernel drivers in use: ..*' -e '\[04[80][13]\]' | grep --color=none -F "$line"; done

The output should be something like:

Sound cards recognized by the system:
00:1b.0 Audio device [0403]: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller [8086:293e] (rev 02)
05:01.0 Multimedia audio controller [0401]: Creative Labs SB Audigy [1102:0004] (rev 04)
Sound cards recognized by ALSA:
00:1b.0 Audio device [0403]: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller [8086:293e] (rev 02)
05:01.0 Multimedia audio controller [0401]: Creative Labs SB Audigy [1102:0004] (rev 04)
Sound cards recognized by ALSA, and activated:
00:1b.0 Audio device [0403]: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller [8086:293e] (rev 02)
05:01.0 Multimedia audio controller [0401]: Creative Labs SB Audigy [1102:0004] (rev 04)

Once again, everything seems fine, other than the fact you can’t enable your sound card as an audio device. Hopefully, the following command will rectify the situation:

sudo alsa force-reload

You will probably see no change until you reboot, so do so and when you login again, your sound should be back. If it isn’t, you may need to go back into the sound preferences and make the sound card the default audio device, after which all should be well.

☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻

If the problem still persists, you can try the following command which has worked for some (replace “yourusername” with your actual username):

sudo usermod -aG audio,video,pulse,pulse-access yourusername

☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻

Did this information make your day? Did it rescue you from hours of headache? Then please consider making a donation via PayPal, to buy me a donut, beer, or some fish’n’chips for my time and effort! Many thanks!

Buy Ubuntu Genius a Beer to say Thanks!

Advertisements

Read Full Post »

If you like the email notification aspect of the Indicator Applet, but want to get rid of the volume button that by default rests to the left of it – especially if you plan to restore the original Ubuntu volume button – don’t worry, as it’s quite easy.

The package indicator-sound is all that needs to be removed, which you can do by pasting the following into a terminal:

sudo apt-get purge indicator-sound

Then just restart the panel with:

killall gnome-panel

When the panel reloads, the volume indicator will be gone.

°ºÒθÓº°

Remove Evolution Mail Notifier from Indicator Applet in Ubuntu’s System Tray

☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻

Did this information make your day? Did it rescue you from hours of headache? Then please consider making a donation via PayPal, to buy me a donut, beer, or some fish’n’chips for my time and effort! Many thanks!

Buy Ubuntu Genius a Beer to say Thanks!

Read Full Post »